12-04-06

Mijn chemobrein

Lichamelijk gaat het de laatste dagen wel. Hopelijk vindt de oogarts vrijdag een oorzaak voor mijn hoofdpijn zodat die eventueel met een bril opgelost kan worden.

Ik heb wel behoorlijk veel last van een “chemobrein”, concentratiestoornissen en een falend geheugen dus. Alles en nog wat moet ik opschrijven want anders vergeet ik het. Soms sta ik in de kelder en dan weet ik niet meer waarom. Of ik wil iemand bellen en ik vergeet het helemaal. Tijdens een conversatie, zeker als er meerdere mensen aan het praten zijn, kan ik plots niet meer volgen waarover het gaat. Naar een film kijken en de draad helemaal kwijt raken. Een paar bladzijden lezen in een boek en helemaal opnieuw moeten beginnen. Dat soort dingen.

Tijdens de chemo denk je dat het door de behandeling komt, dat het daarna wel beter zal worden. Nu krijg ik de indruk dat het erger wordt in plaats van minder. Soms is dat wel angstaanjagend, zou het nog wel beter worden? Uit onderzoek is gebleken dat het vaak maar een tijdelijk verschijnsel is, terwijl het bij sommige mensen blijvend is. Ik kan dus alleen maar hopen dat ik tot die eerste groep behoor.

Ik probeer mijn hersenen nu een beetje te trainen door moeilijke doorlopers (soort kruiswoordraadsel) in te vullen en vreemd genoeg kan ik me daarop wel concentreren. Ik weet dus wat me te doen staat!

Commentaren

Sudoku Heb't ge dat al eens geprobeerd. Indien je niet niet cijfermatig bent aangelegd, kan het tegenwoordig ook met letters!! erg verslavend, voordeel van dit spel als je even concentratie kwijt bent, en tussen haakjes dit gebeurt zelfs bij de 'beste onder ons met of zonder chemo', kan je gewoon opnieuw beginnen sukkelen en verder invullen.
xxx
x

Gepost door: viviane | 2006-04-12 om 12.31

Reageren op dit commentaar

herkenbaar Heel herkenbaar hoor .....ik heb zelfs moeite met autorijden...tig keer in de spiegel kijken of ik wel van baan kan veranderen....hoop dat het goed komt :))

groetjes,
monique

Gepost door: monique | 2006-04-12 om 14.08

Reageren op dit commentaar

waar heb ik dit nog gehoord ... of 'heb ik dit misschien zelf ook ondervonden'?? Ja, het valt inderdaad op dat ook de grijze cellen aangetast worden, maar het goede nieuws is dat dit nadien terug goed komt. 't Is natuurlijk heel vervelend vooral als je in groep bent en even in 'paniek' denkt "wat overkomt me nu".
Groetjes,
Lucrèce

Gepost door: Lucrèce | 2006-04-12 om 14.41

Reageren op dit commentaar

weekend Ik kom jullie nog een heel mooi paasweekend wensen ,het is wel nog vroeg maar vanaf morgen zijn we naar de zee gaan uitwaaien en dat zal ons goed doen en onze Charly zal hem ook amuseren
Groetjes Jeske

Gepost door: J eske | 2006-04-12 om 19.58

Reageren op dit commentaar

*** Ik kom je mijn lieve groetjes brengen. Goede avond en slaapwel voor straks;

Gepost door: emmy | 2006-04-12 om 21.10

Reageren op dit commentaar

** Hey dat is vevelend zeg hopelijk vinden ze een oplossing voor je probleem
Ik vegeet ook wel ééns wat maar toch in mindere maten
Liefs ninne

Gepost door: Ninne | 2006-04-12 om 23.29

Reageren op dit commentaar

concentratiestoornissen Hallo Elly,

We (thuiszorg, vrijwilligers, verplegenden) hadden onlangs een opleiding van één avond rond : hoe omgaan met patienten en het eerste blok was : hoe reageren patienten, met wat krijgen ze af te rekenen en inderdaad concentratiestoornissen is één van de vele bijwerkingen van al die behandelingen.
Zelf denk ik dat niet alleen de medicatie oorzaak is maar de vele moeilijke, onzekere situaties waarmee je als patient moet afrekenen.
Wanneer ikzelf emotioneel 'vol' zit, ervaar ik hetzelfde... Ik probeer ook te oefenen door bv uit het hoofd te rekenen, door moeilijke teksten door te nemen...
Zoals bij alle delen van ons lichaam is inactief zijn, de eenvoudigste manier om stijf en stram te worden, zo ook de hersenen...
Dus heb maar goede hoop, los maar verder kruiswoordraadsels op...
Het verbetert zeker.
groetjes
Myriam

Gepost door: myriam | 2006-04-13 om 16.43

Reageren op dit commentaar

Vrolijk Paasfeest Hoi Elly, hopelijk vinden ze een oplossing voor je concentratieprobleem! En ondertussen uw brains maar blijven trainen hé! Alvast een zaaaalige pasen!! Dikke knuffel van Ina

Gepost door: Ina | 2006-04-14 om 09.22

Reageren op dit commentaar

Fijne paasdagen Hoi Elly,
Kwam ff langs om je fijne paasdagen toe te wensen... liefs, Annemie.

Gepost door: Annemie | 2006-04-14 om 15.48

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.