10-10-06

Nieuw boek: Kinder-exodus uit Tibet

yoursupport-04Kinderen op de vlucht over de hoogste toppen van de wereld.

Al meer dan 27 jaar ontvluchten jaarlijks zo’n 1000 Tibetaanse kinderen hun land op zoek naar onderwijs in hun eigen taal. Hun tocht over de Himalaya is echter niet zonder risico: bevroren vingers en tenen, sterfte door uitputting, onderkoeling of honger zijn de harde realiteit. Bovendien vluchten ze meestal ‘s winters en ’s nachts omdat de Chinese politie dan minder patrouilleert omdat het te koud is. Zij die toch gepakt worden, belanden in de gevangenis.

De auteur, Birgit van de Wijer, verzamelde maandenlang informatie in India en Nepal en interviewde er tientallen Tibetaanse kinderen.

‘Kinder-Exodus uit Tibet’ is een informatief, vlot geschreven boek over deze doodgezwegen problematiek. De auteur neemt geen blad voor de mond en klaagt deze ‘kindonwaardige’ toestanden aan; er is al té lang gezwegen.

Meer info over het boek en mogelijkheid tot bestellen op de website.

Waarom ik vind dat iedereen dit boek moet lezen:
Toen ik een tiental jaar geleden in Nepal vele gevluchte Tibetanen ontmoette, raakte ik geïnteresseerd in hun problematiek.

In 1949 vielen Chinese troepen Tibet binnen en versloegen het kleine Tibetaanse leger. Verzet tegen de bezetting leidde tot zware onderdrukking door het Chinese Volksbevrijdingsleger. In het voorjaar van 1959 leidde het verzet tot een volksopstand die met harde hand werd neergeslagen. Zo’n 87.000 Tibetanen vonden de dood. De Dalai Lama vluchtte samen met zijn regering en ruim 80.000 Tibetanen naar India, waar ze tot op de dag van vandaag in ballingschap leven. Als gevolg van de Chinese bezetting hebben naar schatting 1,2 miljoen Tibetanen hun leven verloren.

China voerde vervolgens een politiek waarbij het Tibetaanse volk en haar cultuur werden onderdrukt. Er werden duizenden kloosters vernietigd en geplunderd, en bijna de helft van de geestelijken werden gedwongen het kloosterleven op te geven. Land werd onteigend en de traditionele Tibetaanse landbouw gericht op gerst, moest plaats maken voor Chinese landbouw gericht op tarwe. Dit leidde tot uitputting van de grond met als gevolg grote hongersnoden.

Tussen 1966 en 1976 woedde de Culturele Revolutie, die in Tibet een nog destructievere uitwerking had dan in de rest van China. Duizenden Tibetanen werden vernederd, mishandeld, gevangen genomen en geëxecuteerd. Overgebleven tempels werden gebruikt als opslagplaatsen of winkels. De belangrijkste tempel van Lhasa, de Jokhang, werd in gebruik genomen als slachterij.

Na 1979 volgde er een meer liberaal beleid voor Tibet. De ergste excessen werden teruggedraaid en er kwam meer ruimte voor religieuze vrijheid. Toch bleef werkelijke autonomie onbespreekbaar. Eind jaren '80 volgden er weer grote demonstraties die hardhandig onderdrukt werden. Inmiddels is China bezig om, door middel van massale bevolkingsverplaatsingen, Tibet definitief 'Chinees' te maken. Door de enorme verplaatsing van Chinezen naar Tibet zijn Tibetanen inmiddels een minderheid in eigen land.

Na de pro-onafhankelijkheidsdemonstraties in 1987 is de controle over het religieuze leven weer verscherpt. Het herbouwen en renoveren van belangrijke kloosters gedurende de jaren ’80 en ’90 moet dan ook worden gezien in het kader van de plannen om van Tibet een lucratieve toeristische trekpleister te maken. Sedert 1996 is het verboden om foto’s van de Dalai Lama te bezitten. Die maatregel leidde tot zoveel protest dat de Chinezen als vergelding kloosters begonnen te sluiten en vernietigen. Bovendien worden er allerlei beperkingen opgelegd, zoals een maximum aantal kloosterlingen, met als gevolg massale gedwongen uitzettingen uit kloosters.

Dit probleem mag niet in de doofpot gestopt worden en daarom vind ik dat iedereen het boek zou moeten lezen. Bovendien steunt u door uw aankoop de Tibetaanse vluchtelingen. Bestellen dus!!

Commentaren

Tibet Dit is een verhaal ,dat jij beter kunt begrijpen
dan wij he Elly ,omdat jij er zelf geweest bent denk Ik.
groetjes !

Gepost door: T Chris | 2006-10-10 om 22.36

Reageren op dit commentaar

dag Elly, ik heb ook al vaak artikels gelezen over de problematiek en info gezocht, het is zo één van die dingen die "letterlijk" ver van ons bed zijn, maar het is wel een belangrijk probleem. zelf vraag ik me bijvoorbeeld af hoe alles er zal uitzien als de huidige dalai lama er niet meer zou zijn (al wens ik hem een lang leven toe natuurlijk)
oh ja, tot mijn verbazing viel de hollywood-productie "seven yeras in tibet" nog wel mee, tenminste als je al wat achtergrond hebt en dus op de meer "poltitieke" aspecten van de film let, of dat vond ik toch.
groetjes,

Gepost door: An | 2006-10-10 om 23.24

Reageren op dit commentaar

Hallo Elly, mijn zoon H. was daar ook 2 jaar geleden en deed mij daar ook ganse verhalen over. Misschien moet ik dit boek toch ook maar eens bestellen...
Groetjes en een goede nacht.

Gepost door: Lucretia | 2006-10-10 om 23.35

Reageren op dit commentaar

Hé Elly! Nu ik terug wat hoop heb dat er nog wat te recupereren valt en nu ik, met de weinige middelen die ik voorlopig heb, wat heb kunnen prutsen aan een herfstdesign op mijn blogje, heb ik weer wat zin om te bloggen.
Ik wil dan ook niet nalaten je een bezoekje te brengen en je te bedanken voor je trouwe bezoekjes gedurende mijn 'stille' periode!
Ik wens je een fijne woensdag morgen!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 2006-10-11 om 00.42

Reageren op dit commentaar

bedankt! Dag Elly,

Ik kreeg er koud van toen ik zag dat je mijn boek hier aankondigde. Een hart onder de riem. Erg bedankt!

Gepost door: birgit van de wijer | 2006-10-11 om 09.53

Reageren op dit commentaar

Boek over Tibet ! Dit wil ik snel gaan lezen,maar ik voel nu de spanning al ,en dit is maar een klein stukje uit een een heel uniek boek ,volgens commentaar op de radio deze morgen !!!

Gepost door: Ma | 2006-10-11 om 11.34

Reageren op dit commentaar

** Hoi Elly,
Dankje voor je bezoekje aan mijn blogje.
Ik ben hier ook eens komen lezen en ik zie dat jij al heel veel meegemaakt hebt. Grenzen verleggen...je moet wel hè. En toch ben je dan steeds weer sterk genoeg om er door te komen. We moeten wel want we hebben geen keuze. Ik hoop dat je genoeg kracht hebt om alles aan te kunnen.
Lieve groetjes Anita

Gepost door: anita | 2006-10-11 om 13.12

Reageren op dit commentaar

Thujechché = Tibetaans voor "Bedankt"! In naam van alle Tibetaanse vluchtelingen die ik ken en die de mogelijkheden niet hebben om deze problematiek mee kenbaar te maken. Ik ben heel blij dat jij dit wel doet op uw prachtige weblog!

Gepost door: Tine | 2006-10-11 om 13.32

Reageren op dit commentaar

Lieve Elly Ik ben blij dat je zulke dingen op de blog zet, want dit zijn dingen waar ik enorm mee begaan ben!
Ik heb dan ook meteen een boek besteld!
Jij zult er natuurlijk meer over weten, maar zodra ik hem aankrijg (en duur is hij zeker niet) en gelezen heb, kom ik bij jou verslag uitbrengen. Ik ben wel een kritische lezer hoor!
Nog een heel fijne woensdag toegewenst en lieve groetjes!

Gepost door: Veerle | 2006-10-11 om 14.00

Reageren op dit commentaar

Hallo Elly, zoals je schreef op mijn blogje: 'volgens mij bestaat toeval niet'... de laatste tijd zijn er me al meer vreemde dingen overkomen; dingen die me inderdaad tot nadenken stemmen en mij sommige dingen anders doen inzien...
Lieve groetjes

Gepost door: Lucretia | 2006-10-11 om 15.21

Reageren op dit commentaar

Hey Elly Kom je nog een fijne woensdagavond wensen!
Liefs,
Lilimay

Gepost door: Lilimay | 2006-10-11 om 18.47

Reageren op dit commentaar

:-) 'k Kom je even een goede nacht wensen Elly.

Gepost door: Lucretia | 2006-10-13 om 00.17

Reageren op dit commentaar

Als vervolg op het deugddoend gesprek deze middag, kijk eens naar dit filmpje Elly...

Bedankt en hopelijk tot gauw!

Gepost door: Tine | 2006-10-14 om 22.39

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.