20-10-06

Tibetaanse vluchtelingen doodgeschoten door Chinese militairen

Een 17 jarige Tibetaanse non is doodgeschoten door Chinese grenssoldaten, toen ze op 30 september met een groep van zeventig personen naar Nepal wilde vluchten, zo melden ooggetuigenverslagen van Westerse bergbeklimmers die op expeditie waren in het gebied. Vluchtelingen die met de non mee reisden zagen haar met verschillende schotwonden, maar konden haar lichaam niet meenemen omdat ze bang waren om gearresteerd te worden voordat ze Nepal zouden bereiken.

Er zijn berichten dat nog eens zeven andere Tibetanen zijn gedood toen de groep door gewapende Chinese militairen onder vuur werd genomen, terwijl ze probeerden de met sneeuw bedekte Nangpa La pas over te steken. Hun lichamen zouden in een gletscherspleet zijn geduwd, maar dit kon tot op heden niet worden bevestigd.

Ten minste negen jonge kinderen uit de groep Tibetanen kwamen onder vuur te liggen en zijn door de Chinese grenssoldaten gevangen genomen.

Een Britse berggids vertelt: "Er waren ongeveer zestig klimmers in het basiskamp die het incident hebben waargenomen. Zij zagen hoe Chinese soldaten vrij dicht in de buurt van het basiskamp neerknielden en hun vizier op de vluchtelingen richtten en keer op keer schoten afvuurden op de groep, die volledig weerloos was. Het was een zeer shockerend en intimiderend incident voor ons allemaal. In de groep liepen kinderen van nog geen zeven jaar oud mee, maar ook monniken, nonnen en andere mensen op de vlucht voor religieuze onderdrukking en op zoek naar onderwijs op Tibetaanse scholen of in kloosters in India."

De schokkende beelden die iedereen zouden moeten wakker schudden kan je hier bekijken

Commentaren

amai dat zijn daar gruwelijke praktijken... en dan nog op onschuldige mensen he! pfff...

Gepost door: Ourlipsaresealed | 2006-10-20 om 17.33

Reageren op dit commentaar

Dit is minder leuk... Gruwelijk, seg!Brrr...,om kippevel van te krijgen.


Annita

Gepost door: annita | 2006-10-20 om 19.27

Reageren op dit commentaar

Tibet Dat zijn ook mensen ,hoe triest toch ,bijna niet te geloven !
Laat ons een kaarsje branden misschien ????

Gepost door: Ma | 2006-10-20 om 20.06

Reageren op dit commentaar

Hallo Pfffffffff niet te doen zeg gewoon gruwelijk en dat dit nog kan gebeuren in 2006 niet te begrijpen
groetjes en ook een fijn weekend dit klinkt raar na die beelden
Ninne

Gepost door: Ninne | 2006-10-21 om 11.19

Reageren op dit commentaar

Afschuwelijk!
Beste Elly,

Ik heb deze beelden op het NOS-journaal gezien en vond het vreselijk om te zien.
Gelukkig hebben ze nu bewijzen van die praktijken.

Ik wens je nog een zalig zonnig weekend.

Liefs,
Chris.

Gepost door: Chris | 2006-10-21 om 11.29

Reageren op dit commentaar

wat erg zeg!

Gepost door: MJ | 2006-10-21 om 14.54

Reageren op dit commentaar

Hey Elly Bedankt voor jouw bezoekje en je hebt gelijk, ik moet dringend rusten, maar dat spijtiggenoeg maar vanaf maandag kunnen want morgen heeft mijn zoon zijn jaarlijkse Harpdag en daarbij wil ik hem zeker niet in de steek laten!
Ik wens jou ook de nodige rust en een heel fijn weekend!
Liefs,
Lilimay

Gepost door: Lilimay | 2006-10-21 om 14.57

Reageren op dit commentaar

een fijne zondag ik heb het ook gezien....dit is al lang bezig heb een tijdje in Nepal gezeten en de verhalen die ik toen hoorde...niet te beschrijven...en niemand doet daar iets aan ....kijk naar de grens met Mexico en the USA net hetzelfde worden gewoon afgeschoten....

Gepost door: viv | 2006-10-22 om 07.47

Reageren op dit commentaar

Inderdaad... vreselijk Elly. Wij kunnen ons hier niet altijd voorstellen wat er zich ginder zo veraf afspeelt.
Voor de meesten onder ons is het 'de-ver-van-mijn-bed-show'... dat gaat jammer genoeg zo als het niet in ons kleine enge wereldje gebeurd - dicht bij ons zouden we wel anders piepen hé.

Heb er deze week een beetje de brui aan gegeven aan het bloggen bedoel ik... de ziekenhuisperikelen kwamen me de strot uit (heb donderdag terug iets onbegrijpelijks beleefd...) en met 1 hand typen is ook al niet leuk... maar... morgen probeer ik mijn schade in te halen.

Nog vele groetjes,

Gepost door: Lucretia | 2006-10-22 om 23.21

Reageren op dit commentaar

De Gucht en Reynders en Tibet Hey Elly,

We gaan zaterdag nog eens betogen voor de Chinese ambassade. Blijkbaar bougeert er toch wat dezer dagen. De Gucht spreekt zijn bezorgdheid uit en Reynders zou er naar vragen als hij dit weekend in Tibet op bezoek gaat. Meer info via onderstaande weblink. Benieuwd welk gevolg daaraan gegeven gaat worden.

Via deze weg ook nog een ferm steun, en een zeééér deugddoende reis gewenst.
Zeggen dat je dat wel verdiend hebt, is een serieus understatement. We duimen met je mee voor heel goed nieuws in november.

Liefs,

Wim en Tine

Gepost door: Wim | 2006-10-26 om 11.53

Reageren op dit commentaar

Ondertussen werken tal van organisaties en individuen om het hardst om China toch maar voor te stellen als een valabele partner: werkgeversfederaties, sportlui die naar de olympische spelen willen, auto-importeurs, regionale investeringsmaatschappijen die investeerders uit China willen lokken (vb. de haven van Oostende), Alcatel-Bell, enz....

Gepost door: Blogbaas | 2006-10-26 om 12.12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.