30-11-06

Symmetrische tempel van Kom Ombo

Ondertussen zit ook de tweede werkdag erop en die was even leuk als de eerste. Ik ben wel moe als ik thuiskom, maar na even rusten gaat het prima.

Het reisverslag is nog bijlange niet volledig, dus daar gaan we weer.
Na het bezoek aan de Tempel van Edfu zijn we met de boot doorgevaren naar Kom Ombo. De reis duurde ongeveer 8 uur en het was dan ook heerlijk genieten in een ligbedje op het dek van de boot. Je kijkt er je ogen uit, want de taferelen die voorbijglijden op en langs de Nijl zijn gewoonweg prachtig. Vaak lijkt het alsof op die oevers de tijd bleef stilstaan. Groene oevers met landbouwvelden, palmen en runderen met op de achtergrond bergen en de woestijn, kleine dorpjes, mensen die zichzelf of hun kleding wassen in de Nijl, boeren aan het werk op hun veld, vissers in kleine bootjes die met stokken de vissen opjagen, spelende kinderen die vrolijk zwaaien naar de voorbijvarende schepen, een zonsondergang zoals ik die nooit eerder gezien had. Op 30 minuten tijd kleurt de Nijl van blauw naar zwart en is het ook echt pikkedonker.

Rond 18 uur was het verzamelen geblazen voor een bezoek aan Kom Ombo. De tempel ligt op wandelafstand van de boot en tijdens die korte wandeling worden we, zoals overal, bestormd door verkopers van allerlei souvenirs. 1 euro roepen ze je achterna, eender wat ze verkopen. Tot je interesse toont natuurlijk, dan wordt alles plots veel duurder. We laten ons dan ook niet verleiden, moeilijk hoor soms!

We hebben maar een uur om de tempel te bezichtigen, want daarna vertrekt onze boot weer richting Aswan.
De tempel van Kom Ombo is een zeer bijzondere omdat hij in de lengte uit twee delen bestaat en alles er dubbel is. De dubbeltempel is gewijd aan de valkengod Horus (zoals de tempel in Edfu) en aan Sobek, de krokodillengod. De rechterhelft was voorbehouden aan Horus en zijn familie en de linkerhelft aan Sobek, zijn vrouw Hathor en zoon Chonsoe.

De toegangspoort die gebouwd werd door Ptolemaeus XII is heel imposant. Een deel daarvan werd ooit tijdens een overstroming van de Nijl vernield. Van de buitenste pyloon en muren zijn enkel nog brokstukken over. In het voorportaal zien we 16 zuilen, sommige met de nog oorspronkelijke gekleurde afbeeldingen, o.a. van Keizer Tiberius in gezelschap van Horus en Sobek. De tien zuilen van de grote zuilenhal hebben kapitelen met verschillende bloem- en palmbladmotieven. Van het allerheiligste dat uit twee kapellen bestond, één voor Sobek en één voor Horus, staat jammer genoeg niet veel meer overeind.

De reliëfs zijn hier echter wel heel goed bewaard gebleven. In het overdekte tempelgedeelte zie je een doopscène waarbij de goden water gieten over Ptolemeus XII. De tempel bevat ook een zeldzame kalender die de tweevoudige en ingewikkelde berekeningen toont van dagen, weken en maanden in het jaar. De Oude Egyptenaren deden dit volgens totaal andere regels, maar kwamen vreemd genoeg eveneens aan een jaar van 365 dagen.

Wat mij vooral heel erg interesseerde, waren de vele afbeeldingen over geneeskunde. Frappant om te zien dat vele materialen (pincetten, scalpels,…) die vandaag nog steeds door artsen en chirurgen gebruikt worden toen ook al bestonden.

Naast de dubbeltempel staat een kapel voor Hathor waarin verschillende krokodillenmummies liggen. Krokodillen werden destijds door de priesters beschouwd als heilige dieren en werden vereerd.

Nieuwe foto's in mijn fotoalbum

Egypte_486B_2

Commentaren

Kom Ombo! Elly,zoals jij die plaats en tempel beschrijft ,dat is pas mooi en heel overzichtelijk,nog beter dan onze gids toen hoor ,dus graag vervolg !!

Gepost door: Ma | 2006-11-30 om 20.46

Reageren op dit commentaar

Inderdaad Elly, zoals je mama schrijft heel mooi en overzichtelijk beschreven. Ik was daar natuurlijk nog niet maar ik kan me het bijna levendig voorstellen. Trouwens: je foto's zijn prachtig! Misschien schreef ik je dit al...
Groetjes en fijn dat je een goede werkdag had.

Gepost door: Lucretia | 2006-11-30 om 21.09

Reageren op dit commentaar

ik beaam de 2 vorige reacties volledig...

Fijn weekend

Gepost door: Rikkert | 2006-12-01 om 12.47

Reageren op dit commentaar

Elly Die hebben toch een prachtige geschiedenis, blijf er van smullen....liefs viv

Gepost door: Viv & Woeffie | 2006-12-01 om 17.53

Reageren op dit commentaar

hallootje ! Dag Elly, 'k kom jou even een fijn, rustig weekend wensen.
Lieve groeten,

Gepost door: lucretia | 2006-12-02 om 13.31

Reageren op dit commentaar

Goede avond Elly, hoop dat je het goed maakt. Gaat het een beetje op het werk? Niet al te moe?
Een fijne avond alvast en groetjes

Gepost door: Lucretia | 2006-12-04 om 23.10

Reageren op dit commentaar

hey Elly,
wist niet goed of ik er goed aandeed nog ns verder te lezen in je weblog, zo goed kennen we mekaar immers niet, maar toen ik las dat je graag lezers had en graag wat feed-back kreeg, was ik blij dat ik nog ns op je weblog was gaan bladeren. als ik zo die stukjes lees, kan ik alleen maar denken wat een ongelooflijk moedige vrouw je bent! heel veel sterkte en mag het nieuwe jaar je heeeeeeeeel veeeeeeel vreugde brengen. groetjes ook aan hans

Gepost door: Elke egypte | 2007-01-10 om 14.03

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.