30-11-06

Symmetrische tempel van Kom Ombo

Ondertussen zit ook de tweede werkdag erop en die was even leuk als de eerste. Ik ben wel moe als ik thuiskom, maar na even rusten gaat het prima.

Het reisverslag is nog bijlange niet volledig, dus daar gaan we weer.
Na het bezoek aan de Tempel van Edfu zijn we met de boot doorgevaren naar Kom Ombo. De reis duurde ongeveer 8 uur en het was dan ook heerlijk genieten in een ligbedje op het dek van de boot. Je kijkt er je ogen uit, want de taferelen die voorbijglijden op en langs de Nijl zijn gewoonweg prachtig. Vaak lijkt het alsof op die oevers de tijd bleef stilstaan. Groene oevers met landbouwvelden, palmen en runderen met op de achtergrond bergen en de woestijn, kleine dorpjes, mensen die zichzelf of hun kleding wassen in de Nijl, boeren aan het werk op hun veld, vissers in kleine bootjes die met stokken de vissen opjagen, spelende kinderen die vrolijk zwaaien naar de voorbijvarende schepen, een zonsondergang zoals ik die nooit eerder gezien had. Op 30 minuten tijd kleurt de Nijl van blauw naar zwart en is het ook echt pikkedonker.

Rond 18 uur was het verzamelen geblazen voor een bezoek aan Kom Ombo. De tempel ligt op wandelafstand van de boot en tijdens die korte wandeling worden we, zoals overal, bestormd door verkopers van allerlei souvenirs. 1 euro roepen ze je achterna, eender wat ze verkopen. Tot je interesse toont natuurlijk, dan wordt alles plots veel duurder. We laten ons dan ook niet verleiden, moeilijk hoor soms!

We hebben maar een uur om de tempel te bezichtigen, want daarna vertrekt onze boot weer richting Aswan.
De tempel van Kom Ombo is een zeer bijzondere omdat hij in de lengte uit twee delen bestaat en alles er dubbel is. De dubbeltempel is gewijd aan de valkengod Horus (zoals de tempel in Edfu) en aan Sobek, de krokodillengod. De rechterhelft was voorbehouden aan Horus en zijn familie en de linkerhelft aan Sobek, zijn vrouw Hathor en zoon Chonsoe.

De toegangspoort die gebouwd werd door Ptolemaeus XII is heel imposant. Een deel daarvan werd ooit tijdens een overstroming van de Nijl vernield. Van de buitenste pyloon en muren zijn enkel nog brokstukken over. In het voorportaal zien we 16 zuilen, sommige met de nog oorspronkelijke gekleurde afbeeldingen, o.a. van Keizer Tiberius in gezelschap van Horus en Sobek. De tien zuilen van de grote zuilenhal hebben kapitelen met verschillende bloem- en palmbladmotieven. Van het allerheiligste dat uit twee kapellen bestond, één voor Sobek en één voor Horus, staat jammer genoeg niet veel meer overeind.

De reliëfs zijn hier echter wel heel goed bewaard gebleven. In het overdekte tempelgedeelte zie je een doopscène waarbij de goden water gieten over Ptolemeus XII. De tempel bevat ook een zeldzame kalender die de tweevoudige en ingewikkelde berekeningen toont van dagen, weken en maanden in het jaar. De Oude Egyptenaren deden dit volgens totaal andere regels, maar kwamen vreemd genoeg eveneens aan een jaar van 365 dagen.

Wat mij vooral heel erg interesseerde, waren de vele afbeeldingen over geneeskunde. Frappant om te zien dat vele materialen (pincetten, scalpels,…) die vandaag nog steeds door artsen en chirurgen gebruikt worden toen ook al bestonden.

Naast de dubbeltempel staat een kapel voor Hathor waarin verschillende krokodillenmummies liggen. Krokodillen werden destijds door de priesters beschouwd als heilige dieren en werden vereerd.

Nieuwe foto's in mijn fotoalbum

Egypte_486B_2

27-11-06

Eerste werkdag

Mijn eerste (halve) werkdag zit erop en is heel goed verlopen. Ik kreeg een warme ontvangst met veel bloemen en een lief kaartje. Het was wel vreemd om na zo’n lange tijd terug te komen; het bedrijf is ondertussen behoorlijk uitgebreid en er zijn een hoop nieuwe gezichten, maar na een poosje zal ik die mensen ook wel leren kennen.

Toen ik vanmorgen op de autosnelweg naar Hasselt reed, heb ik de volumeknop van mijn radio ver opengedraaid want het voelde gewoonweg fantastisch om eindelijk terug te keren naar een job die ik altijd met plezier gedaan heb. Het besef dat ik een nieuwe kans gekregen heb om weer mee te draaien in de maatschappij drong eerlijk gezegd op dat moment, daar op de snelweg, op de route die ik jarenlang dagelijks reed pas echt goed door. Je kunt er zeker van zijn dat ik die kans ten volste zal benutten!

Heb je zelf eens een baaldag op het werk, denk dan aan al die mensen die wel zouden willen werken maar dat door omstandigheden niet meer kunnen, en hopelijk besef je dan hoeveel geluk je hebt en verdwijnt dat gevoel snel.