07-12-06

Aswandam en de Tempel van Philae

Egypte_585_1Na het bezoek aan de tempel van Kom Ombo gaan we terug aan boord en worden we terwijl we doorvaren naar Aswan (zuidelijkste stad van Egypte) verwend met een traditionele Egyptische show. Na het eten nog even napraten en dan slapen want de volgende dag moeten we alweer vroeg opstaan voor een bezoek aan de dam van Aswan, de tempel van Philae, een Nubisch dorp en de soeks van Aswan.

Het bezoek aan de dam vond ik tijdverspilling want buiten een mooi panorama dat je op 5 minuten gezien hebt, valt er niets te beleven. Blijkbaar zit dat bezoek in alle reisprogramma’s omdat de Egyptenaren het als een meesterwerk zien, wat het natuurlijk ook is, want de dam houdt de stand van de Nijl onder controle en levert elektriciteit voor het hele land, maar het is toch niet allemaal zo positief. Door de bouw van de dam moesten alle mensen die in het gebied woonden, vooral Nubiërs, verhuizen en verdwenen talloze monumenten onder water. Een ander negatief gevolg van de stuwdam is dat de Nijl niet meer overstroomt en zich op de landbouwgronden geen nieuw slib meer kan afzetten zodat de vruchtbare grond langzaam maar zeker wordt uitgeput, waardoor het landbouwgebied steeds smaller wordt.

Na het bezoek aan de dam rijden we met de bus naar het vertrekpunt om de tempel van Philae te bezoeken. Ook daar is er weer een onvermijdelijke rij souvenirwinkeltjes, maar hier heeft de alomtegenwoordige toeristenpolitie blijkbaar meer invloed dan op de andere plaatsen. De verkopers prijzen vanop een afstand hun waren aan, maar komen niet voorbij een denkbeeldige streep op de grond. Leuk voor ons om eens niet bestormd te worden, maar best zielig voor die mensen.

In de verte zien we tussen grote granietrotsen het eilandje Agilkia liggen met daarop een tempel die gewijd is aan de godin Isis. Je vaart er met een motorbootje naartoe en het is prachtig om de tempel te zien oprijzen boven het water.
Na de bouw van de eerste dam in Aswan in 1904 (veel lager dan de nieuwe dam) steeg het waterpeil en stond de tempel bijna het hele jaar onder water. Na de bouw van de grote Aswandam zou de tempel voorgoed onder water verdwijnen en werd samen met UNESCO beslist om hem steen voor steen af te breken en te verplaatsen naar het hoger gelegen eilandje. Het hele proces duurde van 1972 tot 1980.

Op het eiland vind je een enorm tempelcomplex waar Isis, symbool van de vruchtbaarheid, vereerd werd. De oude Egyptenaren waren van mening dat op die plaats jaarlijks de vruchtbare overstroming van de Nijl begon. Deze tempel is nog vrij jong in vergelijking met vele andere dingen die we gezien hebben. De oudste tempels dateren uit 380-362 na Christus en de laatste inscripties zijn uit 462 na Christus.

De tempel bevat de Vestibule van Nectanebo I, de Tempel van keizer Hadrianus, de Tempel van Hathor, de Kiosk Van Trajanus, een geboortehuis en twee pylonen gewijd aan Isis en Osiris. De muurschilderingen vertellen over de geboorte van Horus, die door zijn moeder Isis verborgen wordt gehouden in de moerassen om te ontsnappen aan de boze Seth. De illustraties van een Horusvalk in een papyrusbos vertellen dit verhaal nog eens.

De Kiosk van Trajanus telt 14 zuilen telt en bevat voorstellingen van de Romeinse keizer die wierook brandt voor Osiris en Isis.De zuilenhal was in de christelijke tijd een kerk. Het allerheiligste bestaat uit drie delen en enkele grote reliëfs van de farao met de goden voor de boot van Isis. Op de Hadrianuspoort zie je muurschilderingen die opgedragen zijn aan Osiris. Op de noordelijke binnenmuur staat de Nijlgod Hapi als symbool van de vruchtbare stroom.

De tempels werden gesloten in het jaar 550 toen de Byzantijnse keizer Justinianus alle ketterse goden in de ban sloeg. Dat betekende meteen het einde van de religie en de cultuur van het Oude Egypte. De christelijke bevolking bleef hier wonen tot in de 13de eeuw. Dat is op de muren van de tempels nog zichtbaar want jammer genoeg zijn vele figuren die zij als heidens beschouwden vernietigd.

Nieuwe foto's in mijn fotoalbum

Commentaren

Geweldig!
Beste Elly,

Ik kan niet genoeg krijgen van je schitterende foto's en prachtig geschreven commentaar.
Elke dag kijk ik ernaar uit.

Liefs,
Chris.

Gepost door: Chris | 2006-12-07 om 12.42

Reageren op dit commentaar

Hello collegaatje Ben je al wat beter? Hopelijk kan je er morgen bij zijn op het eindejaarsfeestje! Groetjes
Ina

Gepost door: Ina | 2006-12-07 om 17.14

Reageren op dit commentaar

WEEROM prachtig beschreven hoor Elly! Zal morgen de foto's eens komen bekijken. Is nu een beetje te laat. Tijd om in mijn bedje te kruipen.
Slaap lekker.

Gepost door: lucretia | 2006-12-08 om 00.34

Reageren op dit commentaar

bewondering dag Elly,
ik ben via Cancerchick op je weblog beland. Ik heb een halfuur gelezen, en ik bewonder je moed enorm! Ik kom hier nog vaak terug!
Hartelijke groeten en veel warmte gewenst in deze donkere herfstdagen (ik las dat je niet van de winter houdt)
Freya

Gepost door: Freya Van den Bossche | 2006-12-08 om 10.09

Reageren op dit commentaar

Tempel! Heel boeiend verteld ! En de tempel van PHILAE is nog steeds een van de mooiste ,Foto,s spreken voor zich,wacht al op vervolg !!

Gepost door: Ma | 2006-12-08 om 11.42

Reageren op dit commentaar

Hallo Even komen bijlezen ik zie dat je terug aan het werk bent ja en dat ken ik dan het je inderdaad niet veel tijd om te bloggen
Geniet van het weekend hé
groetje Ninne

Gepost door: Ninne | 2006-12-08 om 20.23

Reageren op dit commentaar

Elly telkens ik jouw verhalen lees en heb ik zin om er terug te gaan wonen...liefs viv

Gepost door: Viv & Woeffie | 2006-12-09 om 12.04

Reageren op dit commentaar

Heel leuk om te kijken naar die foto's
maak er nog een fijn weekend van!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 2006-12-09 om 13.55

Reageren op dit commentaar

goede nacht Elly en voor morgen een fijne zondag!
Groetjes

Gepost door: lucretia | 2006-12-10 om 00.16

Reageren op dit commentaar

hoi Elly,

blij dat je nog steeds de tijd vindt om ons te verwennen met je prachtige reisverhalen.
Heb ook nog leuke dingen in 't verschiet, te beginnen met 4 dagen Barcelona deze week. Hopelijk ben ik snel van mijn (toch wel hardnekkig) griepje verlost.

Ik zag dat Freya Van de Bossche hier reageerde, bleek niet de politica te zijn, wel een lotgenote. Ik ga nu even een kijkje nemen op haar weblog.

Voor jou nog een mooie zondag!
dikke X

Gepost door: Rikkert | 2006-12-10 om 10.07

Reageren op dit commentaar

BEDANKT Voor de gezellige dag zaterdag ,en de lekkere CHAMPAGNE!!

Gepost door: Ma | 2006-12-10 om 22.18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.