07-01-07

Samenvattende vertaling van onderstaand Engels artikel

Tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium werden verschillende presentaties gegeven over recente studies in verband met de bijwerkingen van aromataseremmers (AR). De laatste jaren werden drie medicijnen voor de behandeling van hormoonpositieve borstkanker op de markt gebracht, anastrazole (Arimidex van AstraZeneca), exemestane (Aromasin van Pfizer) en letrozole (Femara van Novartis). Zij blokkeren de productie van oestrogenen en zijn een alternatief voor de standaardbehandeling met tamoxifen (Nolvadex).

Een van de conclusies van de studies is dat de AR meer en hevigere gewrichtspijnen veroorzaken dan uit eerdere studies gebleken is. Katherine Drew en haar collega’s van het Herbert Irving Comprehensive Cancer Center aan Columbia University in New York zei dat uit grote studies in 2002–2004 bleek dat 20% tot 30% van de deelnemers last hadden van spier- en gewrichtspijnen en dat bijna 5% van de patiënten de behandeling moesten stopzetten omwille van toxische bijwerkingen.

In een andere studie kwam men echter tot de conclusie dat 47% van de patiënten last had van gewrichtspijn en 44% van stijve gewrichten.

Twee derde van de patiënten met gewrichtsproblemen zegt dat die matig tot heel erg zijn; de meest voorkomende probleemplaatsen zijn handen en knieën. 52% van die vrouwen namen orale pijnstillers, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen en paracetamol, terwijl 46% andere oplossingen zocht, zoals lichaamsbeweging.

In de testgroep bleek dat het risico op gewrichtsproblemen onafhankelijk was van leeftijd en van welke AR gebruikt werd en hoe lang. Er is echter wel een verband met andere factoren zoals overgewicht, een vroegere behandeling met tamoxifen en een behandeling met taxanen (Taxol of Taxotere chemotherapie). Patiënten die eerder behandeld werden met taxanen hadden 4 keer meer kans op gewrichtspijn en –stijfheid als zij een AR nemen.

Het team van Dr. Drew stelde dat er meer onderzoek moet komen naar oplossingen om die symptomen te verminderen en de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. Uit een studie met 21 vrouwen bleek al dat accupunctuur een goede oplossing kan zijn.

Tijdens een andere presentatie werden de resultaten bekend gemaakt van een online onderzoek in verband met 38 bijwerkingen van de aromataseremmers. Van de 612 vrouwen die deelnamen had 96% last van 1 of meer ernstige bijwerkingen. Ongeveer 30% stopte de behandeling; de meeste daarvan (87%) wegens te erge bijwerkingen en 47% wegens problemen met de gewrichten. Meer dan de helft van de respondenten meldde volgende klachten: hartproblemen, hoest, gezwollen armen en benen, griepachtige symptomen en angsten. Andere genoemde bijwerkingen waren vaginale droogheid, verhoogde cholesterol en andere pijnen.

"Het is duidelijk dat verschillende vrouwen die deelnamen aan het onderzoek echt lijden," zei auteur Marilyn Zivian. "Patiënten weten eerder dan de artsen wat de bijwerkingen zijn," voegde Barbara Brenner, directrice van BCA toe. Beide vrouwen hebben zelf borstkanker gehad.

Vergelijking van 3 producten

Een directe vergelijking van de 3 aromataseremmers in een fase I studie bij gezonde postmenopauzale vrouwen toonde duidelijke verschillen tussen de medicijnen.

Bij de 3 AR werd er een lichte verhoging van de serummarkers van het bot en een lichte daling van de botdichtheid gemeten na 24 weken behandeling, met insignificante verschillen tussen de 3 medicijnen. De onderzoekers stelden vast dat een langdurig gebruik van de AR leidt tot een afname van de botdichtheid en een hoger risico op botfracturen en osteoporose.

Omdat exemestane een steroïde medicijn is (terwijl de 2 andere producten dat niet zijn), werd eerder geopperd dat het bescherming zou bieden tegen osteoporose. "De studie heeft een dergelijk effect niet kunnen bewijzen," zeggen de onderzoekers. Er werd echter wel een ander verschil vastgesteld – alleen bij het gebruik van exemestane daalde de aanmaak van het parathyroïde hormoon (verantwoordelijk voor de calciumaanmaak), wat zou kunnen wijzen op een betere opname in het bot.

De 3 medicijnen hadden een verschillend effect op de lipiden (vetten en vetachtige stoffen). Vergeleken met anastrozole, veroorzaakten exemestane en letrozole ongunstige wijzigingen in de lipidenhuishouding van de gezonde vrijwilligers. Behandeling met letrozole leidde na 12 weken inname tot een aanzienlijke verhoging van de triglyceriden. Tijdens de 36 weken die de studie duurde werden er echter grote schommelingen in de waarden van de triglyceriden gemeten, zodat de onderzoekers van mening zijn dat die verhoging aan andere factoren dan de inname van letrozole te wijten is. Het gebruik van exemestane leidde tot hogere cholesterolwaardes en een hogere verhouding apolipoproteïne apoB ten opzichte van apoA-A, wat zou kunnen wijzen op een effect op de hart- en bloedvaten.

Commentaren

Elly heel nuttige info vind ik, thx vivke

Gepost door: viv en de diertjes | 2007-01-08 om 00.13

Reageren op dit commentaar

Ik ben weer even komen bijlezen.
Ik wens je een heel fijn 2007 toe.

Gepost door: Crisje | 2007-01-08 om 11.29

Reageren op dit commentaar

Hallo Elly, bedankt voor de vertaling... zo heeft iedereen die wat minder 'ter taal' is er toch wat aan.
Liefs en groetjes,
ps: aan het werk? Kalmpjes aan hé!

ps2: ook aan je mama wens ik EEN GELUKKIG NIEUWJAAR! Zij reageert af en toe eens bij mij en wou dat daarom niet nalaten. Hoop dat alles goed gaat met haar?

Gepost door: lucretia | 2007-01-08 om 15.47

Reageren op dit commentaar

Vertaling Dank u Elly,het is toch geen gemakkelijk verslag ,ondanks zoveel medicatie die welke hier genoemd word jijzelf reeds gebruikt hebt, is het ook voor ons nog heel interessant ,er zijn altijd nog nieuwe zaken die ontdekt worden!

Gepost door: Ma | 2007-01-08 om 19.18

Reageren op dit commentaar

colega/vriendin Spijtig genoeg heb ik je blog moeten aanwijzen aan mijn collega...

Gepost door: jollie fieke | 2007-01-08 om 20.12

Reageren op dit commentaar

interessant Ik hed het artikel al in het Engels gelezen, maar vond het in het Nederlands toch begrijpelijker hoor! Mijn Engels is er flink op achteruit gegaan. Trouwens erg interessant. Ik verwacht dat ik na 2 jaar Novaldex ook AR zal moeten nemen, dus...
En, weer aan het werk? Ik ook en nog wel volledig! Ben benieuwd... Doe jij het ook een beetje rustig? Zorg dat je tijd overhoudt om te genieten!!!
Tot binnenkort hoop ik.
Annemie

Gepost door: annemie | 2007-01-08 om 20.15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.