03-02-07

Over leven op Canvas: De oorlog tegen kanker

canvasZondag 4 en 11 februari om 21.55u op Canvas.
De tweedelige documentaire Oorlog tegen kanker volgt de strijd tegen kanker in de afgelopen decennia en neemt de kijker mee in een zoektocht naar een geneesmiddel tegen de dodelijke ziekte.

Het aantal kankerdoden in Amerika is te vergelijken met een dagelijkse 9/11. Clifton Leave is eindredacteur van Fortune. Hij overwon kanker, maar zag in statistieken dat het aantal dodelijke kankerslachtoffers steeds toeneemt. Hij schreef een boek met de vraag waarom we, ondanks de inzet van alle middelen, de oorlog tegen kanker aan het verliezen zijn.

Sinds President Nixon in 1971 zijn campagne ‘oorlog tegen kanker’ lanceerde, is er vooral veel geld uitgegeven aan ‘oorlogsmateriaal'.

De oorzaak van kanker werd eerst gezocht in virussen die van buitenaf het lichaam binnendringen en daar de cellen op hol doen slaan. Die vijandige virussen moesten op alle mogelijke manieren worden bestreden: met chirurgie, radiotherapie en chemo.

Later ontdekten wetenschappers dat de genen die kanker uitlokken in ons eigen lichaam moeten gezocht worden. De vijand zit binnenin. Ons eigen immuunsysteem bestrijdt dagelijks opkomende kankers in ons lichaam. De volgende stap in de oorlog tegen kanker was dan ook immuuntherapie: het idee om onze witte bloedcellen genetisch te wijzigen zodat we de kanker van binnenuit kunnen vernietigen.

Via de media komen er hoopvolle berichten. Maar de hoop en het optimisme dat met iedere doorbraak gepaard gaat, verbergt het feit dat we nog ver verwijderd zijn van de dag dat we kanker echt kunnen genezen. Wereldwijd komen specialisten tot de conclusie dat het uitroeien van kanker niet zo snel zal gebeuren. Er komen wel nieuwe inzichten in hoe kanker ontstaat en groeit, maar de ziekte echt uit de wereld helpen, gebeurt niet. Kanker evolueert naar een chronisch controleerbare ziekte, waarbij een dagelijks innemen van een medicijn de kanker stabiliseert.

Die harde realiteit wordt echter stilgehouden. Laurent Swartz doorbrak de stilte. Hij schreef een boek “Metastasen, de waarheid over kanker”. Hij maakte komaf met vooroordelen, algemeen aanvaarde ideeën en mythes en kwam tot de conclusie dat de oorlog tegen kanker een mislukking is. Ook John Bailar, statisticus uit de US wees op een toename van 6% kankerdoden tussen 1986 en 1997. Slecht nieuws is echter taboe, het schaadt de politiek en de economie. De winsten in farmaceutische industrie zijn dankzij de kankermarkt trouwens gigantisch.

Onderzoekers zijn er nog lang niet uit wat er aan de basis ligt van de toename van het aantal kankergevallen. Zijn het de omgevingsfactoren, ongezonde levensstijl of betere detectie die het aantal kankers doen toenemen?

In de documentaire schetsen gedreven onderzoekers de tijdsgeest waarin ze moesten werken. Het ontwikkelen van geneesmiddelen duurt lang en onderzoekers zien dat preventie nog het snelste resultaat haalt. Maar het budget dat aan preventie wordt gegeven, is ontoereikend.

Een bewerking van “War on Cancer” van Sylvie Gilman en Thierry de Lestrade, door Philippe Bijvoet.

Commentaren


Beste Elly,

Ik ga zeker kijken.
Of de waarheid zal verteld worden is nog iets anders.
Ik hoop toch dat we iets zullen bijleren.
Informatie is er nooit genoeg.

Een zonnig weekend gewenst.

Liefs,
Chris.

Gepost door: Chris | 2007-02-03 om 14.32

Reageren op dit commentaar

Tx voor de info Elly, maar misschien zal ik het toch maar liever opnemen, kwestie van het weekend wat vrolijker af te sluiten.

XXX

Gepost door: rikkert | 2007-02-03 om 18.32

Reageren op dit commentaar

Hallo Elly, Bedankt voor de info, ik ga het zeker opnemen.
Groetjes

Gepost door: Katy | 2007-02-03 om 19.51

Reageren op dit commentaar

Wereldkankerdag Hopelijk kijken er veel mensen naar deze uitzending, er is nooit genoeg informatie en het gaat ons allemaal aan!

Gepost door: Ma | 2007-02-04 om 11.48

Reageren op dit commentaar

lees net het overlijden van je oma veel sterkte Elly

liefs viv

Zouden ze ons de waarheid vertellen ??? Sptijtig niet gezien

Gepost door: viv | 2007-02-04 om 23.50

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.