26-02-07

Koppen

Het begint hier stilaan op een online tv-blad te lijken…

Op 27 februari start de nieuwe Kom Op Tegen Kanker actie. Voor Koppen de aanleiding om het verhaal van Marleen te brengen, een vrouw van 46 met borstkanker. In een extra lange reportage volgen we Marleen op haar laatste werkdag, tijdens de bange uren voor haar borstamputatie en tijdens de pijn en aanvaarding achteraf.

“Ik zag me al staan zonder haar, zonder borst. Ik heb toch wel een paar nachten geweend, dat ik dacht, kanker in mijn lijf, amai, dat is niet goed.” Marleen Breugelmans is 46. Eind vorig jaar, na een jaarlijkse controle bij de gynaecoloog, kreeg ze te horen dat ze borstkanker heeft. Eén op de acht vrouwen in ons land wordt geconfronteerd met borstkanker, bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. Vroegtijdig opsporen redt levens. Dat is de boodschap van de campagne van Kom Op Tegen Kanker, die op 27 februari start. Dat is ook het verhaal van Marleen. Koppen toont in een extra lange reportage Marleen’s laatste werkdag, de bange uren voor haar borstamputatie, de pijn en aanvaarding achteraf.

“Had ik toen geen mammografie laten doen, of over een half jaar pas, had ik prijs gehad”, vertelt Marleen. Eind november wordt een kwaadaardige tumor in haar rechterborst ontdekt, zo’n zes centimeter groot. Niet voelbaar, wel zichtbaar op mammografie. “Dat was wenen, ik kreeg al direct te horen, die borst gaat weg moeten. ’s Morgens en ’s avonds sta je dan voor de spiegel, en denk je, wat is er nu aan mij aan, er is niks te zien, je kan het niet geloven dat ze die borst moeten weghalen. Ik was ook bang dat ik mijn kippenkraam zou moeten verkopen.”

“Borstkanker begint niet met een tumor van zes centimeter,” zegt professor Marie-Rose Christiaens, van het universitair ziekenhuis van Leuven. “Een mammografie op het moment dat je niets voelt en geen klachten hebt, is bedoeld om die hele kleine letsels te vinden. Op deze foto bijvoorbeeld zie je een gelijkaardig letsel als bij Marleen, alleen is het niet zo groot, dus die kanker kan borstsparend weggenomen worden.”

Marleen verliest haar borst, maar kan meteen na de amputatie haar borst laten reconstrueren, met weefsel uit haar buik. Als de kanker tenminste niet is uitgezaaid. Een zware operatie, van zo’n acht uur, maar Marleen twijfelt niet. “Zo zonder borst, daar vond ik me nog te jong voor. Je wordt er toch elke keer mee geconfronteerd als je je uitkleedt. Als die er niet moest aanstaan, zou je toch zeggen, er hapert iets aan mij. En dan is het ook afwachten of het aanslaat, in 2 procent van de gevallen mislukt het.”

Leven met borstkanker, dinsdag 27 februari in Koppen op Een.

Commentaren

Bedankt voor de info, we zullen zeker kijken.
Ik vind het fijn dat je ons van deze programma's op de hoogte brengt. Ik zou ze anders missen.
Groetjes

Gepost door: Katy | 2007-02-26 om 20.00

Reageren op dit commentaar

Koppen!
Beste Elly,

Ik kan alleen maar beamen wat Katy schrijft.
Blijf ons op de hoogte houden. We hebben nooit genoeg informatie.

Liefs,
Chris.

Gepost door: Chris | 2007-02-27 om 11.52

Reageren op dit commentaar

Hoi Elly ik laat me nu sinds 2 jaar ook altijd onderzoeken, maar dan heb je nog geen zekerheid he... ga zeker deze avond kijken, liefs vivke

Gepost door: viv | 2007-02-27 om 12.06

Reageren op dit commentaar

koppen Hopelijk worden veel vrouwen wakker geschud en laten ze zich op tijd onderzoeken.Ik dacht ook dat het niet nodig was maar zou nu op de markt willen gaan staan om te roepen:mensen ga op tijd op controle! er kan zoveel leed bespaart blijven bij een tijdige diagnose hoewel het natuurlijk geen garantie is.Bedankt dat je ons op zulke programmas wijst!
Groetjes!!

Gepost door: m | 2007-02-28 om 04.41

Reageren op dit commentaar

Koppen Wij hebben gekeken,het was een heel moedige vrouw,ik had wel mijn bedenking bij die snelle uitspraak ( je bent genezen )ik wens het die mevrouw wel van ganser harte!!!

Gepost door: Ma | 2007-02-28 om 10.48

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.