26-06-07

Sterk zijn

Geef niet op. Blijf vechten. Hou je sterk. Dat hoor je vaak als patiënt en je zegt het ook regelmatig tegen jezelf. Ga door, stap per stap; ook als elke stap meer pijn (lichamelijk en/of mentaal) oplevert dan je je ooit kon voorstellen. Maar ons lichaam en onze geest zijn sterker dan je denkt, dat is mij de laatste jaren wel duidelijk geworden.

Het zijn niet de lichamelijke ongemakken die het moeilijkst zijn vind ik, het mentale is veel zwaarder. Een manier vinden om door te gaan, terwijl je verstand soms schreeuwt dat het genoeg geweest is. De energie vinden om door te gaan, terwijl je uitgeput bent. Moe van de afspraken met dokters, de behandelingen, de onderzoeken. Moe van je pogingen om ondanks alles toch zo normaal mogelijk te blijven leven. Moe van het steeds opnieuw slecht nieuws krijgen. Moe van je eigen gedachten en angsten. Al die dingen zorgen er dus voor dat je doodop raakt op een manier die slapen niet kan oplossen.

Hoe hou ik het dan vol vraag ik mezelf wel eens af. Een sterke wil in combinatie met een stevige portie koppigheid (ik ben een stier hé) waarschijnlijk. Veel mensen zeggen me dat ze het niet zouden kunnen. Wel, ik heb geleerd dat je veel sterker bent dan je zelf denkt. Ik dacht voor ik ziek werd dat ik sterk was, had al wat moeilijke watertjes doorzwommen, maar dat is niks in vergelijking met de rest. Door de kanker ben ik nog sterker geworden, ik heb ook geen keuze. Blijven volhouden, neergeslagen worden en terug opstaan. Misschien wel met wat blutsen en builen, maar toch doorgaan. Ik ben ervan overtuigd, een mens is veel sterker dan hij zelf denkt. Je moet wel…

Commentaren

hallo Hé Elly,
Lang geleden dat je nog iets van ons gehoord heb, maar je bent niet uit onze gedachten geweest hoor.
We zaten wel midden onze verbouwingen van onze woning, maar nu is het af, en kunnen we je weer wekelijks volgen.
Zo te lezen ga je weer een moeilijke tijd tegemoed, en inderdaad een mens is veel sterker dan hij zelf wel vermoed of denkt te zijn.
Goed dat je deze blog hebt opgericht, en dat je zoveel steun krijgt van al je trouwe lezers, vrienden, kenissen en familie rondom jouw.
We wensen je veel beterschap Elly.
Groetjes Marc en Ingrid.

Gepost door: ingrid en marc colle | 2007-06-26 om 10.16

Reageren op dit commentaar

ja zeker sterk zijn hoi lieve elly het is zi herken baar wat je schrijft waar halen we de kracht vandaan
niet te vatten maar we blijven vechten ook al zijn we moe
hou je taai en door blijven knokke hoor
liefs silvia

Gepost door: silvia | 2007-06-26 om 10.58

Reageren op dit commentaar

Elly, het is idd. zo dat je veel sterker bent dan je denkt en dan je ooit voor mogelijk gehouden had. We hebben natuurlijk ook die overlevingsdrang die zo sterk is. Dus willens nillens vechten we maar door...

Maar de "staaltjes van sterkte" die jij ons al getoond hebt, verdomme, dat is toch wel heel straf! Daar sta ik iedere keer opnieuw toch weer paf van!

dikke steun,
rikkert

Gepost door: rikkert | 2007-06-26 om 15.54

Reageren op dit commentaar

Doorgaan...... Moed,kracht,sterkte,we horen het heel vaak ja.Vooral in periodes dat we ons niet goed voelen is het moeilijk om er nog in te geloven.
Tot er weer een leukere tijd aanbreekt,dan gaan we er opnieuw tegenaan.En zo moet het ook!

Gepost door: mandy | 2007-06-26 om 18.27

Reageren op dit commentaar

chapeau wat een vechtlust... hoed af, hoor. Ik blijf hier met verbazing lezen.

Gepost door: sodade | 2007-06-27 om 09.05

Reageren op dit commentaar

Dat klopt helemaal, Elly. Soms zegt mij dat ook wel eens iemand: ik zou het niet kunnen. Maar dan denk ik: je hebt ook nog niet in mijn situatie gezeten. En heb je eigenlijk wel een keuze? Je kan twee dingen doen: opgeven of doorgaan. En dan is wat mij betreft, de keuze snel gemaakt.
Ik hoop dat je vandaag een redelijke dag hebt. Af en toe schijnt er hier een waterzonnetje, ik hoop bij jou ook.
Kus,
K.

Gepost door: kaatje | 2007-06-27 om 10.30

Reageren op dit commentaar

Vechter Beste Elly,

Je bent een vechter en bent een voorbeeld voor alle kankerpatiënten.

Ik bewonder je omdat jij je grenzen maar blijft verleggen. Daar is heel veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig.

Hopelijk zijn de nevenwerkingen van de Xeloda draaglijk.

Liefs,
Chris.

Gepost door: Chris | 2007-06-27 om 13.00

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.