02-08-07

Tamoxifen (Nolvadex) werkt soms niet tegen borstkanker

Amsterdam 31 juli 2007 - Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) hebben aangetoond waarom tamoxifen (Nolvadex), een veel voorgeschreven middel tegen borstkanker, vaak niet werkzaam is. De vondst van drs. Wilbert Zwart en dr. Rob Michalides staat op 1 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Journal.

Tamoxifen

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 13.000 vrouwen borstkanker. Van bijna 70% van alle borsttumoren heeft de groei van de tumor te maken met het actief zijn van de oestrogeenreceptor op de borstkankercel. Deze groep patiënten wordt vaak behandeld met het middel tamoxifen, een anti-oestrogeen dat de receptor blokkeert.

Tamoxifen wordt voorgeschreven als aanvullende behandeling bij borstkanker na verwijdering van de tumor door de chirurg. Het middel doodt resterende tumorcellen in het lichaam en vermindert zo de kans op uitzaaiing op afstand. Het voorkomt ongeveer 1/3 van de sterfte aan borstkanker.

Wanneer borstkanker uitgezaaid is, blijkt slechts 50% van alle oestrogeenreceptor positieve borsttumoren op tamoxifen te reageren en tumoren in een vergevorderd stadium verliezen uiteindelijk hun gevoeligheid, ook wanneer de de meeste kankercellen aanvankelijk dood gingen door de tamoxifen.

Ondanks het feit dat tamoxifen dus niet in alle gevallen werkt is het één van de beste en belangrijkste anti-borstkankermedicijnen die er ooit geweest zijn. Tamoxifen werd en wordt door letterlijk miljoenen vrouwen in de hele wereld gebruikt.

Resistentie

Dr. Rob Michalides en zijn collega's hebben het ontstaan van deze resistentie van borstkankercellen tegen tamoxifen bestudeerd. Zij ontdekten dat de blokkade van de oestrogeenreceptor door tamoxifen opgeheven wordt doordat het enzym proteïne kinase A de receptor van vorm verandert.

Bovendien lieten de onderzoekers zien dat aan de hand van de vormverandering van de receptor voorspeld kan worden of borstkanker ook tegen andere middelen, die op tamoxifen lijken, resistent zal worden. Deze ontdekking is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics van 1 mei 2007.

Vervolgonderzoek

In het vervolgonderzoek willen de onderzoekers andere vormveranderingen van de receptor in kaart brengen. Ze denken zo een test te kunnen ontwikkelen waarmee de arts per individuele borstkankerpatiënte kan voorspellen welk medicijn de meest effectieve behandeling geeft. Dit onderzoek is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Bron: persbericht NKI-AVL

Commentaren

nieuws een intressant stuk om te lezen hoop dat het met jou wat beterder gaat
liefs en hou je haaks en blijven knokke he

Gepost door: silvia | 2007-08-02 om 15.18

Reageren op dit commentaar

Dankjewel voor dit artikel Elly!
Heel interessant om weten.

Geniet van 't zonnetje in je nieuwe witte rokje!
XXX

Gepost door: rikkert | 2007-08-02 om 16.11

Reageren op dit commentaar

timmeren Er wordt stevig aan de (wetenschappelijke) weg getimmerd, maar de weg is dan ook nog vreselijk lang.
Ik hoop dat het je goed gaat, Elly.

Gepost door: sodade | 2007-08-02 om 17.35

Reageren op dit commentaar

Elly dat zou wel een hele vooruitgang zijn.

Liefs viv

Gepost door: viv | 2007-08-02 om 21.19

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.