06-11-07

Extreem gezond leven is geen garantie

Wie vleeswaren eet, heeft een groter risico om darmkanker te krijgen, bleek vorige week uit onderzoek. Gisteren werd bekend dat vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan meer kans hebben op eierstokkanker.

Hoe zorgelijk zijn die berichten?
Jan Klijn, hoogleraar medische oncologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam: "Er zijn ieder keer weer nieuwe inzichten en dat kan verwarrend zijn."

Hoe moeten mensen omgaan met verontrustende boodschappen over risico's op ziekten?
"Je moet realistisch blijven en het verhaal in perspectief zetten. Wie een bericht leest of hoort, moet bedenken dat de relatieve cijfers die in stukken worden gepresenteerd in absolute zin heel anders zijn. Vrouwen hebben bijvoorbeeld sowieso tien procent kans dat ze borstkanker krijgen. Als een vrouw vijf glazen alcohol per dag drinkt, stijgt de kans op borstkanker met dertig procent. Dat betekent niet dat ze dan opeens veertig procent kans heeft op borstkanker. In absolute zin stijgt die kans namelijk maar tot 13 procent."

- Maar dan nog zijn er mensen die opeens helemaal niks meer durven eten of doen.
"Je hebt altijd mensen die het een beetje overtrekken: in de supermarkt heel erg letten op wat er in de producten zit en iedere dag multivitaminen slikken. Maar die mensen hou je altijd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat bijna vijftig procent van de mensen zich juist heel weinig van de berichtgeving aantrekt."

- Maar steken die hun kop niet in het zand?
"Deze mensen zijn misschien moe geworden van alle berichten in de pers, maar het is niet de bedoeling dat je berichten gewoon negeert. Je hoeft niet meteen te stoppen met het eten van vlees als je ergens leest dat het ongezond is, maar je kunt wel zorgen dat je gevarieerd eet en gezond leeft. Extreem gezond leven is trouwens geen garantie voor een kankerloos leven. Ook tumorcellen houden van vitaminen en hebben voedingsstoffen nodig. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat je niet te zwaar wordt. Overgewicht kan namelijk tot veel meer problemen leiden dan het eten van vlees."

- Wat nu gezond is, wordt volgend jaar misschien weer minder gezond gevonden?
"Er zijn ieder keer weer nieuwe inzichten en dat kan verwarrend zijn. Als je leest over voedingswaren die het risico op kanker verhogen, moet je ook nagaan of er niet recente onderzoeken zijn die het weer tegenspreken. Ook moet je bekijken hoe groot het onderzoek is geweest. Als er maar enkele tientallen mensen aan het onderzoek deelnamen is het een stuk minder betrouwbaar dan wanneer er duizenden meededen."

- Moeten we ons echt zorgen maken?
"Mensen lopen hun hele leven risico op van alles en nog wat. Ook als je in een auto stapt, loop je het risico op een ongeluk. Het hele leven bestaat uit keuzen, maar je weet nooit zeker of je de goede keuzen maakt. Zolang je een langdurig ongezond levenspatroon vermijdt, kun je best gewoon van het leven genieten. Anders maak je je leven behoorlijk onmogelijk."

Bron: Brabants Dagblad

Commentaren

Ik weet niet of gewicht bij borstkanker zoveel verschil maakt. Als ik het aantal vrouwen zie met borstkanker, zie ik er veel meer slanke en minder zware dan ik. En toch heb ik het ook zitten... Gewoon gezond proberen te leven, en stress vermijden... dat zijn denk ik de belangrijkste factoren.

Gepost door: Annick | 2007-11-06 om 15.25

Reageren op dit commentaar

Extreem Ja bij het lezen van al die verslagen,is het soms heel verwarrend,net als met statistieken,zijn ook steeds vatbaar voor interpretatie.
Maar we willen toch ook steeds op de hoogte zijn van alle nieuwigheden,daarom iets zal ieder van ons daar wel uit onthouden ... denk ik toch.
Groetjes!

Gepost door: MA | 2007-11-06 om 16.05

Reageren op dit commentaar

Zoals je schrijft, wat vandaag gezond is, is morgen dan weer ongezond. Variatie is denk ik ook heel belangrijk.
Groetjes

Gepost door: katy | 2007-11-06 om 21.25

Reageren op dit commentaar

JA klopt Elly je weet soms niet meer wat wel mag en niet mag.De berichten negeren is niet goed maar om je eetgewoontes drastisch om te gooien is ook niet nodig.Wij proberen hier in Tilburg gezond en gevarieerd te eten en soms is lekker te snacken.Overal waar TE voor staat is niet goed dat weten we allemaal.Maar hoe gezond je ook leeft de garantie om niet ziek te worden krijg je toch niet.We doen ons best om te blijven bewegen en goed te leven maar wat de toekomst ons zal brengen weet niemand..........


Liefs Cindy.xxx

Gepost door: Cindy | 2007-11-07 om 17.21

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.