29-06-08

Vergeet toch maar niet te leven

En zeggen dat ik toen het allemaal begon in 2002 ook deel uitmaakte van die groep tussen 35 en 45 op wie de tijdsdruk zwaar woog... ik weet nu wel beter. There is more to life than that!


VLAMING HEEFT HET DRUK, DRUKKER, DRUKST
Vooral vrouwen kunnen toegenomen tijdsdruk nog nauwelijks aan


De Vlaming kreunt onder de tijdsdruk. Er wordt te veel van ons verwacht en voor bijna de helft van alle Vlamingen telt een dag gewoon te weinig uren. 'Als we onze levensvisie niet dringend herzien, crashen we binnenkort allemaal', zeggen stressconsulenten.

Hoewel de Vlaming zich relatief goed in zijn vel voelt, heeft hij één groot probleem: hij heeft geen tijd. En dat geldt nog meer voor de vrouwen in Vlaanderen dan voor de mannen. De afgelopen tien jaar werd het probleem alleen maar groter, en dat is de Vlaming duidelijk niet ontgaan. Het rapport van de Vlaamse Regionale Indicatoren 2008, de jaarlijkse enquête van de Vlaamse regering, zegt genoeg: 44 procent van de Vlamingen vindt dat een dag te weinig uren heeft. Bijna dertig procent geraakt nooit bijgewerkt en een kwart vindt dat er te veel van hen verwacht wordt.

Al even opmerkelijk: vooral de jongere generaties klagen over de fors toegenomen tijdsdruk. De piek situeert zich bij mensen tussen 35 en 45 jaar. En hoe hoger geschoold ze zijn, hoe erger het wordt. Vrije tijd? Wat is dat, lijken we soms te denken. Volgens het onderzoek van de Vlaamse regering heeft de Vlaming nood aan meer vrije tijd. Niet zozeer in het weekend, maar vooral tijdens de werkweek hebben we voor niets of niemand tijd. Eén op de drie wil dan ook in de week wat meer tijd voor zichzelf.

Al dat werk maakt ons blijkbaar ook behoorlijk individualistisch. Een kwart meent dat je eerst je eigen belang moet nastreven en dat je je niet zoveel van de anderen moet aantrekken. Bijna de helft is er zelfs van overtuigd dat het erop aankomt voor je eigen positie te vechten.

Stress- en burnoutspecialisten zagen het probleem al langer aankomen en wijzen met een beschuldigende vinger naar de zogeheten prestatiemaatschappij. 'De laatste jaren kennen we nog maar één woord: moeten', zegt stressconsulente Vicky Coudenys. 'We moeten carrière maken, we moeten een woning verwerven, we moeten kinderen krijgen. Zelfs in onze vrije tijd moeten we de beste, de sportiefste of de sympathiekste zijn. In alles wat we doen, moeten we perfect zijn. Is het dan niet logisch dat velen van ons op een bepaald moment crashen?'

Merkwaardig genoeg hebben we vandaag nochtans meer vrije tijd dan in pakweg de jaren '60. 'Maar het werkritme lag toen wel een stuk lager', aldus Coudenys. 'Vrouw bleven vroeger thuis om het huishouden te doen en de man had meestal een nine-to-fivejob. Tegenwoordig moet iedereen werken. Als het niet voor je baas is, dan is het wel thuis. Anders lukt het allemaal niet meer. Er wordt gewoon veel te veel van ons verwacht.'

Specialisten roepen daarom op tot meer relativeringsvermogen en minder perfectionisme. 'Ik kan de mensen alleen maar adviseren zich goed te organiseren, aan timemanagement te doen. Maar zie ook dat vooral niet als een verplichting. Als we écht iets willen veranderen, zullen we gewoon allemaal dringend onze levensvisie moeten herzien. Anders zou het wel eens kunnen dat we binnenkort allemaal crashen.'

Bron: Het Nieuwsblad

23-06-08

What's up

Tja, wat kan ik vertellen... weinig. Het leven gaat zijn gangetje. Ik voel me naar omstandigheden vrij goed en ben nog steeds druk bezig. Na elke dag dat ik iets onderneem, ben ik wel verplicht een dag rust in te lassen. Daarover laat mijn lichaam geen twijfel bestaan. Een beetje over de grens gaan en ik word afgestraft met een vervelende verkoudheid en keelpijn of een paar dagen hoofdpijn bijvoorbeeld. Maar dat stelt allemaal niks voor in vergelijking met hoe ik me de eerste vijf maanden van het jaar voelde.

De komende dagen ga ik vooral de tuin onderhouden, lezen op mijn terrasje, een interview geven en een dagje naar zee. En wat zijn jullie vakantieplannen?