28-09-08

Egypte - Reisverslag deel 1

IMG_7392_1Na een vlekkeloze vlucht van bijna 5 uur die ik half slapend, half wakker heb doorgebracht, landen we eindelijk op het vliegveld van Luxor. Wanneer de deuren geopend worden valt de hitte als een warm deken op ons; het blijkt 42° C te zijn. Een temperatuur die de volgende dagen nog zal stijgen. Bij het verlaten van het luchthavengebouw besef ik onmiddellijk dat ik terug ben in het land der “dienstenaanbieders”. Je moet je koffer goed vasthouden of ze lopen ermee weg. Niet om te stelen hoor, gewoon om ze 25 meter verder aan de auto die ons naar het hotel zal brengen neer te zetten en een baksjis (fooi) te krijgen.

We worden in het hotel vriendelijk verwelkomd en krijgen te horen dat wij een betere kamer hebben dan we geboekt hebben. Ja, dat zal wel, denk ik. Verkoopspraatjes. Maar neen, onze kamer is inderdaad één van de beste van het hotel. Een enorm terras en een uitzicht om bij te watertanden. Snel de koffers uitpakken, het hotel verkennen en naar het zwembad. In het water of onder de parasol wel te verstaan want de zon brandt en het is superheet.

Na de afkoeling zoeken we een winkeltje om drank te kopen. We steken onze neus nog maar uit de hoteldeur en we worden al bestormd. Calèche madam, taxi madam, come to my shop, nice things for cheap price, where do you come from,… Ik heb vorige keer geleerd om het zoveel mogelijk te negeren, geen antwoord geven of ze blijven je achtervolgen. Ook deze keer werkt dat gelukkig.

’s Avonds hebben we een afspraak met Miriam, een Nederlandse dame die getrouwd is met een Egyptenaar en samen met hem een reisbureau uitbaat in Luxor. Zij organiseert uitstappen ter plaatse, veel goedkoper dan bij de touroperator en bovendien met een privé Nederlandstalige gids. Zij neemt ons mee naar een gezellig terras op de Corniche (de hoofdboulevard) aan de Nijl waar we lekker vers limoensap drinken en nuttige tips krijgen. Het is de ideale gelegenheid om te horen hoe het is om in Egypte te wonen. We spreken onze planning voor de volgende dagen af en verheugen ons al op het schoons dat we gaan zien.

De website van Miriam vind je hier. Als je ooit naar Luxor reist is het een echte aanrader.

De volgende dag staan we vroeg op voor een eendagscruise op de Nijl met bezoek aan de tempel van Dendera, de tempel van de godin Hathor. We nemen een taxi naar het hotel waar de boot (de Lotus) om 7.15 uur vertrekt. Het is een prachtige tocht van 3 uur en half over de Nijl. Het is de tweede keer dat ik het doe, maar ik ben opnieuw onder de indruk van de taferelen die voorbij schuiven.
De kleine huisjes. Ezels. Buffels. Nijlreigers. Kinderen die zwemmen, op de oever spelen en vol enthousiasme wuiven en roepen naar de voorbijvarende boten. Vrouwen die de was doen in de Nijl terwijl net ernaast een buffel een verfrissend bad neemt. Mensen die op het land werken. Palmbomen. Bananenbomen. Dadels. Kleine roeibootjes geladen met gras, riet of hout.

We rijden vanuit het dorpje Qena naar de tempel van Dendera met een bus. In konvooi en onder politiebegeleiding omdat het een regio is waar zich volgens de regering nogal wat islamitische splintergroepen ophouden. Ik vraag me op dat moment af of het feit dat er elke dag op dezelfde tijd een konvooi vertrekt wel zo veilig is.

De tempel ligt verlaten op de grens van landbouwgebied en de woestijn. Dendera was het centrum van de cultus van Hathor, de godin van de liefde en dans en beschermster van de vrouwen. Zij wordt afgebeeld als een koe of als een vrouw met de oren van een koe.

We zien een hypostylezaal met 18 zuilen in de vorm van een sistrum, een muziekinstrument. De kapitelen van de zuilen tonen het hoofd van Hathor met de oren van een koe. Op de plafonds zijn sterrenhemels geschilderd en verschillende afbeeldingen van Nut, de hemelgodin. ’s Morgens wordt de zon tussen haar benen geboren, en bij zonsondergang verdwijnt de zon weer als Nut haar opeet.
Verder o.a. nog 11 rijk versierde godenkapellen, donkere gangen en trappenhuizen, bas-reliëfs die uitbeelden hoe de priesters destijds hun rituelen en ceremonies uitvoerden, astronomische afbeeldingen, enz. En uiteraard de wereldberoemde dierenriem, een kopie weliswaar. De originele versie in kleur werd uitgehakt door de Fransen en bevindt zich in het Louvre. Onze gids is daar duidelijk verbolgen over. Frankrijk weigert het origineel terug te geven, zelfs niet voor een tijdelijke tentoonstelling. Het is een verhaal dat we in de loop van de week nog vaker zullen horen over andere dingen die uit Egypte verdwenen zijn.

Na anderhalf uur vertrekt de kolonne terug richting boot voor de terugreis naar Luxor. Bijna 6 uur op de Nijl. Puur genieten. In stilte dromen en de beelden die ik zie voor altijd opslaan in mijn geheugen.

Klik hier voor meer foto's

Commentaren

goesting Ik heb in je albums zitten bladeren.
Ik krijg acuut goesting om ergens heen te gaan (en doe het dan voorlopig maar in gedachten).
Heel fijn dat je het zo goed hebt gehad,Elly.

Gepost door: sodade | 2008-09-28 om 12.42

Reageren op dit commentaar

Elly Alweer ongelooflijk mooie foto's! Ben benieuwd naar de rest van je reisverslag en ben heel blij dat je het goed gehad hebt. Knuffel.

Gepost door: Ina | 2008-09-28 om 16.45

Reageren op dit commentaar

Wow Die ballonfoto's en zonsondergangen zijn echt wel schitterend!

Liefs

Gepost door: GI Sanne | 2008-09-28 om 18.37

Reageren op dit commentaar

Prachtig, prachtig Elly! Het verhaal, de foto's...
Ik waande me even mee met jullie in Egypte, maar dan zonder de extreme hitte te moeten trotseren.

Gepost door: rikkert | 2008-09-28 om 19.08

Reageren op dit commentaar

Prachtige, schitterende foto's!!
Een kippevel moment...
Liefs,

Corina

Gepost door: corina | 2008-09-28 om 19.16

Reageren op dit commentaar

amai... je hebt echt wel de ziel van een fotograaf ... prachtige beelden!

Gepost door: flupque | 2008-09-28 om 23.27

Reageren op dit commentaar

ça donne envie... Om zelf eens een kijkje te gaan nemen... prachtige foto's... en het 'leest' dat je ervan genoten hebt...:)

Gepost door: me, myself | 2008-09-29 om 10.31

Reageren op dit commentaar

Knap gedaan Elly Heb heel erg genoten van je verslag.
Je foto reportage is bijna professioneel,wat wil een mens nu nog meer zou je zeggen he Elly,awel het vervolg van alles wat je ons zoal kunt verwoorden.
Liefst woord en beeld aub!!


Vandaag weer de broodnodige rust inlassen he Elly,want momenteel ben je in de kliniek voor je Herceptine.
Wij hopen dat alles verloopt zonder veel pijn.
Dag Elly,een knuffel van hier.
Hoor je straks nog wel.

Gepost door: Ma Elly | 2008-09-29 om 11.25

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.