08-04-10

Luxor 2010 - Dag 1 en 2

Thuis vertrokken om 4.30 uur en rond 14 uur, na bijna 5 uur vliegen eindelijk geland in de luchthaven van Luxor.
Een vlotte transfer naar ons hotel (Steigenberger Nile Palace) waar we al snel onze kamers toegewezen kregen.
Als je zoals ik een tweepersoonskamer alleen gebruikt, kan je via de Belgische touroperator geen Nijlzicht boeken (je krijgt dan een kamer met een minder leuk uitzicht op een drukke straat), maar dat had ik gelukkig op voorhand via e-mail rechtstreeks met het hotel geregeld en het uitzicht was dan ook prachtig.

IMG_0491Koffers uitgepakt en op zoek naar een winkel waar ze Egyptische vakantie-GSM-kaarten verkopen.
Vorige keer viel mijn rekening bij thuiskomst serieus tegen dus deze keer zou ik een plaatselijke SIM gebruiken.
Pa en ik wandelden door de straat, vroegen aan een kerel die daar stond of hij een plaats kende waar ze die kaarten verkopen en prompt bracht hij ons naar een winkel, zorgde voor de Engelse vertaling, vond de verkoper uiteindelijk een afzetter en nam ons mee naar een andere winkel waar ik na het traditionele afpingelen een betere prijs kreeg.
Uiteraard probeerde onze helper ons achteraf te overtuigen om met zijn caleche (paardenkoets) een tochtje door Luxor te doen, maar toen we uitlegden dat we moe waren van de reis en wilden rusten bleef hij even vriendelijk.

De toon voor de rest van de week was gezet. Egyptenaren zijn supervriendelijke en gastvrije mensen die altijd bereid zijn om je te helpen en niet steeds met de bedoeling om een baksish (fooi) te krijgen alhoewel het wel de gewoonte is om er eentje te geven. De lonen in Egypte zijn erg laag en de fooien zijn een manier om geld (bij) te verdienen. Het is wel even wennen omdat we dat hier in België niet gewoon zijn.

Een gevolg is echter wel dat je vaak aangesproken wordt op straat om toch maar gebruik te maken van hun diensten. Winkeliers, taxichauffeurs, koetsiers,… ze lopen je allemaal achterna. Er zijn mensen die zich daaraan storen, maar wij hebben gemerkt dat als je duidelijk neen zegt, ze je snel met rust laten.

kingfisher.png

Toen ik in 2008 met mijn vriendin H. in Luxor was, organiseerde de Nederlandse Miriam die getrouwd is met een Egyptenaar en die samen het reisbureau Kingfisher Tours uitbaten al onze uitstappen en ook nu had ik voor ons vertrek de planning met haar afgesproken. Een beroep doen op Miriam is een echte aanrader als je in Luxor bent of eender welke trip door Egypte wil maken. Professionele begeleiding door Nederlandstalige gidsen en alles tot in de puntjes geregeld.

Vrijdag werden we om 8 uur opgepikt door onze Nederlandstalige gids Ibrahim die samen met ons een bezoek zou brengen aan de Westoever.
Luxor wordt door de Nijl in twee stukken verdeeld, één voor de levenden en één voor de doden.
De oostelijke oever is de kant van de levenden en daar vind je dan ook de tempels van de farao’s van het Nieuwe Rijk en het centrum van de verering van de koning der goden, Amon-Ra.
Op de westelijke oever gaat de zon onder en daar ligt de wereld van de doden, waar de talrijke graven en tempels getuige van zijn.

P1000145Onze eerste stop was Deir al-Bahari, de graftempel van Hatshepsut, de enige vrouwelijke farao in de Egyptische geschiedenis. Zij was de dochter van Toetmosis, regeerde samen met haar halfbroer en echtgenoot Toetmosis II en oefende nadien het regentschap uit over haar stiefzoon Toetmosis III die na haar dood al haar beelden uit haat liet vernielen.
In de muurschilderingen en hiërogliefen zie je Hashepsut afgebeeld in mannenkleding en doet zij typische 'mannendingen' om het volk ervan te overtuigen dat zij een sterke leider is.

De tempel is schitterend gelegen tegen de heuvels van Thebes en vroeger waren er tuinen, fonteinen en mirrebomen. Dat moet écht prachtig geweest zijn.
Meer info op Wikipedia.

IMG_0546Daarna bezochten we het huis van Howard Carter, de archeoloog die o.a. het graf van Toetanchamon ontdekte. Sedert december 2009 is er een museum in zijn huis en het was de moeite om te zien hoe hij destijds leefde.
Meer info op Wikipedia.

P1000193Ons laatste bezoek van de dag was een primeur voor mij, de tempel van Medinet Habu, de intacte dodentempel van Ramses III. Deze tempel valt geheel ten onrechte buiten het standaard toeristische circuit, maar is een echte aanrader omwille van de immense afmetingen en de goede staat waarin hij zich bevindt. De tempel werd gebruikt voor de verering van de farao en van de god Amon.
Overal op de muren zijn de heroïsche daden van Ramses III te zien.
Meer info op Wikipedia.

IMG_0598B-1Op de terugweg maakten we nog een korte stop aan de Kolossen van Memnon, twee reusachtige standbeelden van farao Amenhotep III.
De standbeelden stonden oorspronkelijk aan de enorme dodentempel van Amenophis III, maar die werd in 27 na Christus verwoest door een aardbeving.
De naam Memnon komt van de oude Grieken, die in de standbeelden de Trojaanse held Memnon meenden te herkennen.
Meer info op Wikipedia.IMG_0569Nog een leuke anekdote over onze gids Ibrahim.
Hij studeerde 6 maanden de basis van het Nederlands in Caïro maar leerde/leert het vooral door bijna dagelijks naar BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders en Belgen in het buitenland, te kijken. Dat blijkt een goede manier te zijn want wij waren verbaasd over zijn uitgebreide kennis.

Toen hij ma zag, zei hij dat ze erg lijkt op die mevrouw die in het café van De Kampioenen achter de toog staat (Pascale dus). Dat was supergrappig om te horen uit de mond van een Egyptenaar die nog nooit in België geweest is.

Later in het busje haalde hij zij GSM boven en schalden er enkele Nederlandse schlagers door de lucht, o.a. “Ik wil een knoopje aan je bloesje zijn” van Arne Jansen (mij totaal onbekend) en zong Ibrahim vrolijk de hele tekst mee. We hebben behoorlijk gelachen met hem en het was dan ook een leuke dag.

Hij was trouwens niet alleen grappig, maar ook een geweldig goede gids die heel veel achtergrondinformatie gaf bij alles wat we bezochten. Te veel om hier neer te pennen, vandaar dat ik voor de geïnteresseerden in de tekst hierboven enkele links geef.

Commentaren

Heel interessant verslag en bovendien heb ik goed gelachen met de vergelijking van je ma met Pascale!
FC de Kampioenen goes Egypt!

Gepost door: Rikkert | 2010-04-08 om 08.34

Reageren op dit commentaar

Verslag 1 Het is net of ik weer ter plaatse was,heel kort en bondig samen gevat Elly!!
Wacht al op het volgende verslag.

Hoop dat je niet te veel nawerking van de chemo van dinsdag hebt,ik kruis mijn vingers.
Lieve groetjes en tot.......

Gepost door: Ma Elly | 2010-04-08 om 11.04

Reageren op dit commentaar

Mooi verslag heb je geschreven.
En dat lied van Arne Jansen ken ik ook niet,dus erg goed van jullie gids dat ie zich zo in de Nederlandse taal verdiept,zo weet hij straks nog meer dan wij!

Groetjes Mandy.

Gepost door: Mandy | 2010-04-08 om 17.06

Reageren op dit commentaar

Bloggersbijeenkomst!! Interesse om eens wat kollega-bloggers te ontmoeten ? Klik en kijk op onze blog en vertel het vooral ook voort !!

Gepost door: BBB-team | 2010-04-08 om 19.43

Reageren op dit commentaar

Dag Elly, ben blij dat ik jou hier terugzie... alhoewel ik lees dat jij net liefdesverdriet hebt en mogelijks al terug wil :-)))
Een prachtreis zo te zien... schitterend! Dank om dit met ons te delen.
Liefs en... ik mail je een dezer dagen.
Slaapwel.
Ps: niet te veel last van de chemo?

Gepost door: Lucretia | 2010-04-08 om 22.56

Reageren op dit commentaar

Wat een prachtig verslag. We kennen ondertussen jou schrijfstijl en ik vermoed dat alle blogbezoekers jou schrijfstijl gulzig tot zich nemen. Dankjewel daarvoor...

Gepost door: Mia | 2010-04-09 om 23.36

Reageren op dit commentaar

leuk om te lezen Amai dat zijn nogal ervaringen, ik waan me zelf al in Egypte... en we zijn nog maar bij dag 1 en 2! ik merk dat het je deugd deed

Gepost door: Leen en Tom | 2010-04-11 om 12.04

Reageren op dit commentaar

Egypte prachtige foto's, Elly ! En zoveel moois te zien daar in Egypte ! zoveel mooie beelden en in 1 week tijd ? Ook het verslag doet ons echt zin krijgen om ook naar dit mooie land te reizen, maar ik vrees de warmte toch. Het is een voortreffelijk reisverslag en prachtige foto's, elk van hen is een juweeltje.

Liefs,

Liesbeth

Gepost door: liesbeth | 2010-04-11 om 21.26

Reageren op dit commentaar

Hallo,
Toevallig op deze blog .... Ik ken U niet maar uw verslag deed me efkes slikken. Mooi verslag.
Ik hoop nog meer te lezen.
Karien

Gepost door: karien | 2010-09-15 om 18.31

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.