30-01-11

Egypte

Mijn hart is momenteel in Egypte bij de mensen die terecht opkomen voor hun recht op democratie. Zij eisen dat de huidige president, Mubarak, aftreedt maar hij maakt geen aanstalten om dat te doen.

Na de grote clash tussen politie en betogers op vrijdag is de politie nu helemaal uit het straatbeeld verdwenen en er duiken steeds meer legertroepen op. Door de afwezigheid van de politie hebben plunderaars vrij spel gekregen (ooggetuigen zeggen dat het vaak politiemensen zijn die plunderen) en heerst er totale chaos in de straten van o.a. Cairo. Burgerwachten proberen hun eigendommen te beschermen. Inwoners van Cairo vermoeden dat de politie bewust werd teruggetrokken. Zo zou chaos gecreëerd worden waarbij de bevolking terug naar een sterke leider vraagt.

Gisterenavond doken beelden op van de plundering van het Egyptologische museum in Cairo waar ontelbare artifacten uit de oudheid bewaard worden. Burgers vormden een menselijk schild om het museum te beschermen; later nam het leger die taak over. Toch konden zij beschadigingen aan de museumschatten niet voorkomen.

Alle internet- en gsm-verkeer is door Mubarak geblokkeerd zodat er zo weinig mogelijk nieuws naar buiten kan. De nieuwszender Al Jazeera die continu live bericht(te?) over de gebeurtenissen moet vanaf vandaag zijn kantoor in Cairo sluiten. Op die manier wil Mubarak verhinderen dat de stem van het volk gehoord wordt in de rest van de wereld. Voorlopig blijft Al Jazeera echter uitzenden.

Aangezien mijn vriendin Miriam in Luxor enkel via gsm en e-mail te contacteren is, kan ik haar momenteel niet bereiken. Ik hoop dat alles in orde is want er wordt sinds vandaag gezegd dat de protesten ook daar gestart zijn.

Update: Nieuws vanuit Luxor. Alles is oké met Miriam en haar familie. Oef!

 

Commentaren

Denk ook weer aan al die lieve mensen die ons samen een onvergetelijke vacantie hebben bezorgd!

Hoop dat het "hen" goed gaat,samen met zoveel anderen!

XXX

Gepost door: Ma Elly | 2011-01-30 om 22.40

Reageren op dit commentaar

Ben nog nooit in Egypte geweest maar denk er ook de hele tijd aan. Ik hoop dat Mubarak beseft dat hij niet langer gewenst is en de democratie vlug intreedt en zich kan ontwikkelen. De berichten over perscensuur zijn angstaanjagend. Ik hoop dat je vlug nieuws hebt van je vriendin Miriam.
Gruwelijk ook dat het museum is aangevallen. Dat burgers het met lijf en leden gingen beschermen ontroert me zo, maar dat het museum toch schade heeft geleden, dat is onherstelbaar.
Veel liefs Elly, ik hoop dat het met jou goed gaat. Tot heel gauw!!!

Gepost door: saskia | 2011-01-31 om 12.44

Reageren op dit commentaar

Als ik Egypte hoor denk ik altijd spontaan aan jou.
De verschrikkelijke gebeurtenissen te horen op radio en TV doet mij pijn, tegelijkertijd denk ik nu ook aan jou en hoeveel meer pijn het voor jou moet doen.

Hopelijk is Miriam in veiligheid en krijg je weer snel contact met haar en vooral wens ik dat de gemoederen daar snel tot rust komen en dat de schade hierbij blijft.

Gepost door: Rikkert | 2011-01-31 om 17.58

Reageren op dit commentaar

ik volg de berichten ook op de voet. beleven zij nu onze franse revolutie? ik hoop dat het een vreedzame revolutie wordt naar meer democratie ...

Gepost door: mieke | 2011-02-01 om 11.25

Reageren op dit commentaar

bij egypte moet ik ook altijd aan jou denken (en aan een collega van me, die er haar partner heeft wonen)... ik heb wel bewondering voor de bevolking die na zo'n lange dictatuur toch op straat durft te komen, en vind het vreselijk hoe ze tegengewerkt worden door de regering... toch hou ik ook mijn hart vast bij het zien van dit soort revoluties, want het verleden heeft al uitgewezen dat het zeker voor vrouwen niet altijd in het voordeel uitdraait, wel integendeel... daar ben ik wel bang voor, maar anderzijds, wat is het alternatief hé!? zoals het nu loopt, is het ook absoluut niet ok!
hoop dat er échte democratie zal komen...

in het Metropolitan museum of art in NY hebben we trouwens de afdeling egyptologie bezocht en heb ik ook aan jou gedacht... mijn beide reisgenoten waren al eens in egypte geweest en wilden er dus graag heen, en ik uiteraard ook! er was héééél veel te zien volgens mijn reisgenoten, eigenlijk zelfs meer dan in egypte zelf (erg hé, dat dat allemaal daar zit!)... ik kan niet vergelijken want ik ben er nog nooit geweest, maar het was inderdaad indrukwekkend!

Gepost door: tricky | 2011-02-01 om 18.00

Reageren op dit commentaar

Zoals andere bloggers doet Egypte me ook aan jou denken!
Hopelijk is alles OK met je vriendin en komt er snel een democratische regering zonder bloedvergieten!

Gepost door: corina | 2011-02-01 om 22.16

Reageren op dit commentaar

Hey Elly,
Ik zat juist op www.belgium.be en daar zag ik het volgende:

De FOD Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer beschikbaar gesteld voor wie familie of vrienden heeft in Egypte.

Als u vragen of informatie heeft over familie of vrienden die op dit ogenblik in Egypte verblijven, kunt u vanaf maandag 31 januari de FOD Buitenlandse Zaken bereiken op de noodnummers 02 501 40 00 (Nederlands) of 02 501 40 01 (Frans). Er is ook een e-mailadres: crise@diplobel.fed.be.

Mss wist je dit al ,maar wou je dit toch even meedelen

Grtjs Suzy

Gepost door: Suzy | 2011-02-01 om 22.17

Reageren op dit commentaar

Gelukkig is het terug rustiger, ook in Luxor voor onze kennissen van "KINGFISHER TOURS". Hoop dat ze snel terug toeristen een onvergetelijke vakantie kunnen bezorgen,want daar zijn ze heel sterk in he Elly!

Gepost door: Ma Elly | 2011-02-03 om 10.15

Reageren op dit commentaar

Ook ik zit hier -niet aan de TV- aan de radio gekluisterd, hoewel ik niet die speciale band heb met Egypte, maar dit kan niemand onberoerd laten.
blij dat alles met Miriam OK is.

PS kon geen commentaar geven op postje 'Egypte vervolg'.

Gepost door: Rikkert | 2011-02-04 om 10.37

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.